Backup

  1. Kies wat je wilt bewaren
  2. Backups bewaren
  3. Herstellen vanuit Backups

Sitebackup

Kies wat je wil bewaren
Eerst kies je in het openingsvenster van het control panel de link “Backupcentrum”. Je ziet nu de volgende keuzemogelijkheden.

Website Data

Domains Directory
Hier maak je een backup van alle bestanden in je domein directory. Heb je meerdere domeinen, dan worden ze allemaal bewaard. Directory’s in de backup bevatten: logs, private_html, public_ftp, public_html en statistieken. Subdomeinen bevinden zich in de map public_html en worden ook bewaard. Kies deze optie als je alleen een backup van de inhoud van je website wilt maken en je niet bezorgd maakt over de instellingen.

Subdomain Lists
Hiermee maak je een backup van de namen van de subdomeinen, niet van de bestanden in de subdomeinen. Gebruik deze optie als je veel subdomeinen heeft. Als je geen backup maakt van de subdomein lijsten, moet je bij een systeem fout handmatig alle subdomeinen opnieuw aanmaken.

E-mail
POP Accounts: Hiermee maak je en backup van de account instellingen voor al je POP mailadressen.
Forwarders
: Hiermee maakt je een backup van al je forwarders.
Autoresponders
: Hiermee maakt je een backup van al je autoresponders accounts en de inhoud van de boodschap van de autoresponders.
Vacation Messages
: Hiermee maakt je een backup van alle vakantieberichten en hun instellingen.
E-mail Settings:
Hiermee maak je een backup van alle filters en e-mail aliassen (catch-all).

FTP

FTP Accounts
Hiermee maakt je een backup van al je FTP accounts. Let op: de bestanden in de FTP mappen worden niet bewaard. Om deze bestanden te bewaren kies je “Domains Directory” in het openingsvenster van het control panel.

FTP Settings
Hiermee maak je een backup van al je FTP voorkeuren, zoals het al dan niet gebruik van anonymous FTP of de mogelijkheid tot anoniem uploaden.

Databases

Back up all User Databases
Hiermee maak je een backup van alle MySQL databases die bij je account horen. Het is belangrijk regelmatig een backup te maken van je databases, zeker als ze een belangrijk deel van je site vormen, zoals bijvoorbeeld met forums.

Het Maken van Backups
Het maken van een backup is erg eenvoudig:

1. Vink alle onderdelen aan waarvan je een backup wilt maken (zie boven).
2. Klik op de knop “Create Backup”.

Onderaan de pagina verschijnt een link naar de backup die je zojuist hebt gemaakt. Dit ziet er ongeveer zo uit:

Click Here to Download the Latest Backup – backup-May-15-2007-1.tar.gz

Je kunt nu de backup downloaden door op de link te klikken, of het menu te verlaten.

Aanvullende Informatie: Het backup bestand heeft deze vorm: ([backup]-[Maand]-[Dag]-[Jaar]-[Backup nummer])

Heb je meerdere backups gemaakt op dezelfde dag, dan zien ze er ongeveer zo uit:
backup-May-15.2007-1.tar.gz
backup-May-15.2007-2.tar.gz
backup-May-15.2007-3.tar.gz

Backups bewaren

De backups worden bewaard in de map /backup, maar wij raden je aan de bestanden ook naar je computer te downloaden. Dit is de veiligste methode, omdat de mogelijkheid bestaat dat de backups op de server verloren gaan bij eventuele systeemstoringen.

Om alle backups te bekijken kunt je klikken op de link “Klik hier voor een lijst van huidige backups”. Je komt dan in de map /backups in de File Manager.

Hier kun je de backups downloaden naar je computer door op de bestandsnaam te klikken. Ook kun je hier bestanden verplaatsen naar andere mappen en de backups die je niet meer nodig heeft verwijderen.

Herstellen vanuit Backups

Stap 1: Als de backup op je computer staat, kun je dit bestand uploaden naar de server.
Je moet het backup bestand van je harddisk uploaden naar de map /backups op de server. Dit kan met FTP of door te klikken op “Click here for a list of current backups” in het backup hoofdmenu. Klik vervolgens op de knop “Upload files to current directory”.

Stap 2: Selecteer in het menu het bestand dat je wilt herstellen.

In het dropdown menu vindt je alle backup bestanden. Kies het bestand dat je wilt herstellen en klik vervolgens op de knop “Select Restore Options”.

Stap 3: Selecteer de onderdelen die je wilt herstellen.

In het bovenstaande bestand is een backup gemaakt van alle “E-mail” onderdelen. De onderdelen waarvan geen backup is gemaakt hebben een grijs aankruisvakje.

Nu kan je kiezen welke onderdelen je wilt herstellen. In het plaatje hierboven bijvoorbeeld, is gekozen om alle email te herstellen, behalve de vakantieboodschappen. Als je, je keuze gemaakt heeft, klik dan op “Restore Selected Items”. Als het herstellen succesvol is verlopen, kom je vanzelf weer op het backup hoofdmenu.

Categorie: DirectAdmin Handleiding