DNS instellingen

  1. DNS minicursus
  2. Aanpassen van de DNS Instellingen
  3. DNS Records toegelicht

DNS instellingen

Dit document bevat essentiële informatie over het aanbrengen van DNS veranderingen in je website/account. Graag dit document grondig doorlezen. De onderwerpen omvatten een belangrijk bericht voor beginners, een DNS minicursus, een verklaring (met voorbeelden) van: A, CNAME, NS, en MX verslagen en hoe je DNS settings kunt veranderen.

Belangrijk bericht voor beginners
De mogelijkheid om de DNS configuratie van een website te veranderen is een belangrijke eigenschap voor vele mensen. Nochtans, onjuiste DNS wijzigingen kunnen een volledige website voor een bepaalde tijd buiten werking stellen. Dit is omdat DNS veranderingen niet onmiddellijk zijn (zie de minicursus hieronder). Als je een fout maakt, is het mogelijk dat niemand meer een verbinding kan maken met jou site (inclusief je zelf). Als je de fout herstelt, kan het tot 72 uur duren voor de reparatie effect heeft.

Er zijn verscheidene dingen die je kunt doen om fouten te voorkomen:

1. Lees dit document grondig.
2. Zorg ervoor je begrijpt wat A, CNAME, NS, en MX records doen.
3. Breng geen belangrijke verandering aan zonder hulp.

Met een beetje oefenen, zul je merken dat het aanbrengen van DNS veranderingen zeer eenvoudig is.

DNS minicursus

DNS (Domain Name Servers) vertelt computers hoe ze elkaar kunnen vinden via het internet.Wanneer je een adres in je browser typt, zal je ISP (Internet Service Provider) controleren met de DNS om te bepalen waar het naar toe wordt gestuurd. http://www.domain.com —> Controleren met DNS —> DNS zegt domain.com = 192.168.0.1 —> Je wordt naar de website gebracht.

Waarom gebeurt dit? Het gebeurt omdat je domeinnaam niet altijd het zelfde IP adres zal hebben. Elke server op het internet heeft een IP adres (een numeriek adres zoals een telefoonnummer). Telkens als je een web host verandert, verandert je servers (en daarom veranderende IP adressen).

Domeinnaam servers houden logs bij van je domein en naar welk IP adres (server) het zou moeten wijzen.

Waarom moet ik mijn web host servers (DNS) in mijn domein verslag zetten?
Zoals je hierboven leerde, de name servers vertellen het internet hoe ze je kunnen vinden. Wanneer je de name servers in je bestand aanpast, vertel je het internet welke name server de meest bijgewerkte informatie verstrekt. Als je de name servers in je domein bestand niet verandert (stel dat je DNS van je oude web host gebruikt), dan zal je website naar een server wijzen die jouw domein niet ontvangt. Of, als de oude web host jou van hun DNS schrapte, zal jouw domein helemaal niet werken.

Waarom duurt het zolang voor mijn site begint te werken?
Wanneer je web hosts verandert (adressen) of voor de eerste keer een domein naam registreert, moet de nieuwe DNS informatie elke andere name server (DNS) op het internet bereiken. Jouw site kan al in slechts 4 uren werken, maar de normale wachttijd is 24 -72 uur. Deze vertraging komt voor omdat de meeste name servers (DNS) verkiezen om periodiek updates te controleren. Het periodieke controleren wordt gedaan omdat het constante controleren vaak de server vertraagt.

Waarom wijst mijn domein naar mijn oude host, terwijl ik mijn abonnement met hen annuleerde?
Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

1. Hun name servers staan nog steeds in jouw domein bestand. | Oplossing: Update jouw domein bestand met de nieuwe name servers (DNS).

2. Zij hebben jouw domein bestand niet uit hun name servers verwijderd. | Oplossing: Vraag hen of ze jouw domein bestand(DNS) willen verwijderen of volg oplossing #1 als je een nieuwe web host heeft.

3. De DNS propagatie heeft niet nog plaatsgevonden. | Oplossing: Wacht 24-72 uur en neem contact op met meesterlijk.nl als het probleem zich blijft voordoen.

Waarom kunnen sommige mensen wel op mijn site komen, maar ik niet?
Hun ISP heeft meer bijgewerkte DNS records dan je ISP. Wees geduldig, aangezien jouw nieuwe site binnen 24-72 uur zal verschijnen

Is er een manier waarop ik mijn site kan bekijken zonder dat de DNS is veranderd?
Ja. Je kunt toegang hebben tot jouw site bij http://ip.address/~username en bij het control panel bij http://ip.address/config. Als je het IP adres van de server niet kent, gelieve te vragen bij meesterlijk.nl

Aanpassen van de DNS Instellingen

Bij het control panel klik je op “DNS Beheer” om toegang te krijgen tot de DNS instellingen.

Hierboven staat een voorbeeld van de DNS settings voor site-helper.com. De volgende secties verstrekken informatie bij het veranderen van A, CNAME, NS, Mx, en Ptr- records. Ondertussen is het belangrijk om te begrijpen hoe het control paneel host namen behandelt.

Belangrijk: Er zijn twee manieren om een hostname in te geven:

1. Volledige hostname die door een punt wordt afgesloten: full.hostname.com.
2. Alleen subdomain: full

Bijvoorbeeld: het eerste record in de lijst hierboven toont:

admin A 216.194.67.119 of admin.site-helper.com. A 216.194.67.119

Beide records doen hetzelfde ding. De secties hieronder kunnen slechts één methode bespreken maar beiden zijn aanvaardbaar.

Hint: Als je niet zeker weet hoe je een record in moet gaan, kijk dan in de bestaande records in de lijst voor begeleiding.

DNS Records toegelicht: A, CNAME, NS, MX, and PTR.

A RECORDS

Adres (A) records koppelt een hostname aan een numeriek IP adres. Bijvoorbeeld, als je mycomputer.yourdomain.com wilt laten wijzen naar je home computer (Bijvoorbeeld: 192.168.0.3), zou je een record aanmaken dat er als het volgende uitziet:

Belangrijk: Je moet een punt achter de hostnaam zetten, maar niet achter IP adressen.

CNAME RECORDS

CNAME laat een machine toe om door één of meerdere host namen worden te herkend. Er moet altijd eerst een A- record zijn en deze is bekend als canonical, of officiële naam. Bijvoorbeeld:

yourdomain.com. A 192.168.0.1

Bij het gebruiken van CNAME kun je andere host namen aan het canonical (A record) adres richten. Bijvoorbeeld:

ftp.yourdoman.com. CNAME yourdomain.com.
mail.yourdomain.com. CNAME yourdomain.com.
ssh.yourdomain.com. CNAME yourdomain.com.

CNAME records maken het mogelijk om toegang tot jouw domein te krijgen door ftp.yourdomain.com, mail.yourdomain.com, etc. Zonder een juist CNAME record, zal je geen verbinding met je server krijgen als je dergelijke adressen gebruikt.

Invoeren van een CNAME record

Als we home.site-helper.com naar site-helper.com wilden laten wijzen, kunnen we deze op twee manieren invoeren:

De eerste methode sta je toe om subdomein eenvoudig in te gaan. Zet geen punt achter de subdomain naam.

De tweede methode vereist dat je de volledige host naam invoert, gevolgd door een punt.

MX RECORDS

Gratis e-mail diensten zoals everyone.net vereisen dat MX veranderingen moeten worden gemaakt om de software te laten werken. Deze verandering laat mail toe die voor jouw domein is bestemd, naar hun server worden geleid. Hou je er rekening mee dat veranderen van MX verslagen het functioneren van jouw POP3 accounts, forwarders, autoresponders en mailing lijsten zal tegengaan.

Om een MX records te veranderen ga je naar het “E-Mail Menu” van het control panel. Dan klik je op “MX Records”.

Eerst verwijder je het oude MX record door op de checkbox te klikken en klik naast de record naam op “Delete Selected.” Er zouden nu geen MX vermelde records meer moeten zijn.

Daarna typ je de host naam in, gevolgd door een punt, die jou is opgegeven door je e-mail provider. Daarna selecteer je het prioritaire niveau (gewoonlijk 10) van de dropdown box rechts. Het prioritaire niveau zal ook gegeven worden aan je door de e-mail provider. Klik op “Add.”

Notitie: Controleer of je een punt heeft geplaatst achter de host naam.

Om de originele MX settings te herstellen typ je jedomeinnaam.com. en prioriteit 0 na het verwijderen van het andere MX record.

PTR RECORDS

Pointer verslagen (PTR) worden gebruikt voor reverse lookups. Bijvoorbeeld, om 192.168.0.1 te laten wijzen naar www.uwdomeinnaam.com, het record zal er als het volgende uit zien:

1.0.168.192.in-addr.arpa PTR www.uwdomeinnaam.com.

Notitie: Het IP adres is omgekeerd in het eerste veld. Gebruik een punt achter je host naam. (tweede veld).

De “in-addr-arpa” methode is de meest gebruikte.

Belangrijk: PTR verslagen zijn alleen effectief als je site zijn eigen [dedicated] IP adres heeft. [standaard niet het geval]

Categorie: DirectAdmin Handleiding