MySQL Databases

  1. Maken van Databases
  2. Toevoegen van gebruikers aan een Database
  3. Veranderen van Database wachtwoorden
  4. Je database koppelen aan je Scripts
  5. Toegang tot phpMyAdmin

MySQL Databases

Dit document geeft je informatie over MySQL databases. Deze informatie omvat het maken van databases, verwijderen van databases, toevoegen van gebruikers aan een database, veranderen van database wachtwoorden en setting up je database met scripts. Het control panel maakt database management makkelijk voor degenen die geen diepgaande kennis van het onderwerp hebben.

Maken van Databases

Vanuit het control panel menu klikt je het “MySQL Databases” pictogram en klik dan de “Create new Database” link.

Kies een naam voor de database die je helpt herinneren waar de database voor is. Bijvoorbeeld, voer “chat” in als de database is bedoeld voor een chat script. De database naam wordt altijd voorafgegaan door je gebruikersnaam en een underscore. Als je “chat” kiest als naam, zal de database naam username_chat worden.

De database gebruikersnaam is de login naam van de database. Die kan hetzelfde zijn als de database naam. In het bovenstaand voorbeeld, hebben we gekozen voor een andere login naam (gary). Net zoals bij de database naam zal ook je database gebruikersnaam worden voorafgegaan door je gebruikersnaam en een underscore (username_gary in dit geval).

Nadat je de database naam en gebruikersnaam heft geselecteerd, voer je een database wachtwoord in en klikt op de “Create” knop.

Verwijderen van Databases

Een lijst van alle databases is aanwezig in het MySQL databases menu. Om een database te verwijderen vink je de box naast de database naam aan die je wilt verwijderen en dan klik je op de “Delete Selected” toets. In het bovenstaande plaatje verwijderen wij de database naam username_data1.

Toevoegen van gebruikers aan een Database

Het kan zijn dat je meer dan één login naam en wachtwoord wilt toewijzen aan een database. Om gebruikers toe te voegen aan je database volg de volgende twee stappen:

1. Vanuit het database menu klik je op de naam van de database die je wilt veranderen.

2. Klik op de “Create New Database User” link aan de bovenkant van je scherm.

3. Voer een gebruikersnaam en een wachtwoord in en klik op de Enter “Create” toets.

Je kunt zien hoeveel gebruikers elke database heeft van het MySQL databases menu.

Verwijderen van gebruikers van een Database

Om database gebruikers te verwijderen moet je eerst op de database naam uit het MySQL databases menu klikken. In dit voorbeeld hebben wij geklikt op de “username_chat” database, welke twee gebruikers heeft (zie bovenstaand plaatje).

De username_chat database heeft twee gebruikers: username_chat (de gebruikersnaam is hetzelfde als de database naam) en username_gary2. Om een database gebruiker te verwijderen vink je de box naast de naam aan en klik de “Delete Selected” toets.

Veranderen van Database wachtwoorden

Om een database wachtwoord te veranderen klik je eerst op de naam van de database in het MySQL databases menu. De lijst met database gebruikers zal verschijnen (zie bovenstaand plaatje). Om het wachtwoord te veranderen van de database gebruiker klik je op de “Modify” link en voer je een nieuw wachtwoord in en dan klik je op de “Create” toets. Je hoeft het oude wachtwoord niet te weten om dit te kunnen veranderen.

Je database koppelen aan je Scripts

De meeste scripts moeten vier dingen weten over je database: de database naam, database gebruikersnaam, wachtwoord en hostnaam.

De database naam neemt altijd de volgende vorm aan: ControlPanelUsername_DatabaseName, waar ControlPanelUsername de inschrijf naam is die je gebruikt om toegang te krijgen tot het control panel. De DatabaseName is de naam die je hebt gegeven aan de database van het MySQL database menu. Bijvoorbeeld, als je, je inschrijft in het controlepaneel als “gary” en dan een nieuwe naam aanmaakt zoals “count”, de ware database naam gary_count zal zijn – je zal deze database naam willen ingaan naar je script configuratie.

De database gebruikersnaam kan hetzelfde zijn als de database naam die je hebt gekozen voor een andere gebruikers naam voor de database. De database gebruikersnaam zal deze vorm aannemen: ControlPanelUsername_DatabaseUserName.

Het database wachtwoord wordt geplaatst tijdens het maken van een database. Het wachtwoord zou verschillend moeten zijn dan jou wachtwoord van het control panel. Het script zal het database wachtwoord moeten weten om de database te kunnen veranderen.

De hostnaam vertelt het script waar het toegang tot de database kan krijgen. Gewoonlijk wordt deze aangewezen als “localhost”, omdat het script en de databases op dezelfde server zijn gevestigd. Als het script niet toestaat om een tekst in te voeren in de hostnaam configuratie, moet je naar het IP adres van je site gaan.

Notitie: Nadat je een database hebt gemaakt, zal het controlepaneel je meenemen naar een scherm die je al deze informatie geeft. Neem de waarden van deze pagina en voer ze in, in je script configuratie.

Toegang tot phpMyAdmin

phpMyAdmin is een hulpstuk geschreven in PHP dat jou toestaat je MySQL databases te administreren. Je kunt SQLstatements uivoeren, werken met velden (toevoegen, uitgeven, verwijderen), werken met lijsten (creëer, verander, drop), creëer extra databases en veel meer. phpMyAdmin is bedoeld voor gevorderde gebruikers. De meeste PHP scripts zullen automatisch de database setup uitvoeren voor u, zodat je waarschijnlijk geen phpMyAdmin hoeft te gebruiken.

phpMyAdmin kan worden opgestart via http://www.uwdomeinnaam.com/phpMyAdmin. Kijkt je a.u.b. bij http://www.phpmyadmin.net/ voor meer informatie bij het gebruik van phpMyAdmin.

Categorie: DirectAdmin Handleiding